Безкоштовна доставка від 1800 грн

Частина коштів з кожної гри йде на ЗСУ. Звіт тут.

Більше 50 000 щасливих клієнтів

Розвиваючі настільні ігри для дітей: що рекомендують психологи?

21 століття стало переломним моментом для більшості з нас. Диджиталізація заходить настільки далеко, що сьогодні складно уявити будь-який аспект нашого життя без гаджетів та Інтернету. Тому настільні ігри щороку набувають все більшої популярності й стають трендовими серед дітей та молоді. 

У цій статті ми прагнемо розвіяти міфи та показати вам, що розвиваючі настільні ігри — це не лише джерело веселощів та сміху, але й потужний інструмент для розвитку дитини, її когнітивних навичок, взаємодії із соціумом та емоційного здоров’я.

Чому психологи рекомендують настільні ігри?

Існує безліч досліджень про те, що настільні ігри сприяють розвитку різних здібностей, як у дітей, так і у дорослих. Психологи стверджують, що дитячі психологічні ігри допомагають зміцнити стосунки у родині та покращити інші аспекти. 

Лорен Еренфельд, провідний психолог з Австралії, проаналізувала безліч наукових праць та змогла виділити основні переваги, які приносять пізнавальні ігри для дітей: 

1. Розвиток критичного мислення

Настільні ігри не лише тимчасово відволікають дітей від телефонів, але й впливають на розвиток соціальних вмінь. До них входять: співпраця одне з одним, вміння почергово приймати рішення та вміння приймати протилежну думку.

2. Покращення когнітивних навичок

Дитячі психологічні ігри покращують сприйняття чисел, математичних понять та логіки. Оскільки під час ігор активно працює префронтальна кора головного мозку, діти швидше навчаються чітко та коректно розмовляти й висловлювати свою думку.

3. Покращення стосунків у родині

Граючи в настільні розвиваючі ігри для дітей всією родиною, ви напряму взаємодієте одне з одним і проводите більше часу разом. Для батьків користь очевидна — зміцнення стосунків із малечею. Та для дітей вигода навіть більша. Настільні ігри впливають на нервову систему, допомагають налагодити сон, покращити настрій та мають позитивний вплив на емоційний стан в цілому. 

4. Запобігання розвитку РДУГ 

Через постійну взаємодію із гаджетами діти стають дратівливі та невгамовні. Психологічні настільні ігри доможуть врегулювати їх стан. Вони вчать краще концентруватися на одній справі та контролювати дитячі емоції. Все це запобігає розвитку розладу дефіциту уваги та гіперактивності. 

Отож, не варто знецінювати цей потужний інструмент. Використовуйте настільні ігри, як можливість налагодити стосунки у сім’ї та запобігти серйозним проблемам. Замість того, щоб займати дітей іграми в телефоні — відкрийте перед ними безмежний та цікавий світ настільних ігор. 

Як настільні ігри впливають на розвиток дитини?

Настільні ігри — це своєрідний спортзал для дитячого розуму. Вони впливають на розвиток дитини у різних сферах. До них входить стратегічне мислення, когнітивний розвиток, керування емоціями та навіть покращення академічних навичок. Детальніше про кожен з цих аспектів та їх вплив на дітей розповідаємо далі:

Когнітивний розвиток

  • Вміння розв’язувати проблеми: Настільні ігри часто вимагають прийняття стратегічних рішень та вирішень конфліктних ситуацій і труднощів. Наприклад, граючи в шахи, дитина повинна концентруватися на ходах супротивника та аналізувати кожен його крок, щоб обрати найкращу стратегію. У колективних іграх, до прикладу у Монополії, діти також повинні приймати зважені рішення, адже кожен крок може привести до непорозуміння з боку інших. Саме тому дитячі настільні ігри — це ідеальний спосіб розвинути вміння самостійно справлятися з труднощами.
  • Покращення пам’яті: Безліч настільних ігор передбачають детальне запам’ятовування правил. Це може бути як вивчення послідовності ходів під час гри, так і інших аспектів. Психологічні ігри допомагають тренувати пам’ять і розвивати навички запам’ятовування. 

Соціальний розвиток

  • Покращення комунікативних навичок: Настільні ігри заохочують вербальну взаємодію одне з одним та чергування в команді. Також під час гри учасники повинні висловлювати різні думки та ідеї. Це допомагає покращити навички спілкування, розуміти одне одного та взаємодіяти без конфліктів.
  • Вміння працювати в команді: Кооперативні ігри сприяють співпраці, груповому розв’язанню проблем і розподілу обов’язків. Діти повинні слухати одне одного, визначати лідера та групуватися, щоб отримати бажаний результат. Тому вони навчаються командної роботи та співпраці.
  • Можливість проявити емпатію: Ігри з елементами розповіді або рольовими сценаріями розвивають у дітей чуйність. Якщо вашій дитині зазвичай складно вас зрозуміти — це хороший шанс пропрацювати проблему. Під час гри учасники повинні бути чуйними одне до одного, щоб сприяти розвитку емпатії у дитини та формувати правильну реакцію на проблеми у різних обставинах.

Емоційний розвиток

  • Вміння керувати емоціями: Дитячі настільні ігри створюють безпечний простір для вивчення своїх емоцій та потреб. Часто процес гри викликає у дітей хвилювання, розчарування чи очікування. З часом, гра за грою, вашій дитині буде легше розуміти опонентів та самих себе. Відповідно, беручи верх над своїми емоціями, їм буде легше справлятися із труднощами у майбутньому.
  • Вміння вирішувати конфлікти: Під час ігрового процесу діти вчаться домовлятися та йти на компроміс мирним шляхом. Так розвиваються основні навички вирішення конфліктів і поваги до людей поруч.

Академічний розвиток

  • Розвиток мовлення: Кожна нова розвиваюча гра для дітей — це маленька подорож у невідомість. Тому дитині потрібно детально вивчати правила, читати інструкцію та обговорювати стратегії з іншими учасниками. Це допоможе побороти страх висловлюватися публічно та збільшить словниковий запас.
  • Розвиток математичних знань: Ігри з кубиками, картками чи жетонами вимагають базових математичних навичок. Діткам необхідно застосувати правила рахування, додавання, віднімання чи навіть множення. Це чудовий метод розвитку кругозору та логіки, адже діти закріплюють математичні поняття у цікавий та невиснажливий спосіб.
  • Знання історії та культури: Деякі дитячі настільні ігри створені навколо історичних подій або культурних тем. Вони гарантують захопливий навчальний досвід та розширюють знання дітей про світ.

Розвиток творчих здібностей та уяви

  • Вміння помічати дрібні деталі: Безліч ігор створені навколо уявних світів та персонажів. Часто діти дізнаються нові історії та ставлять себе на місце головних героїв, що дозволяє їм тренувати фантазію та проводити власне “дослідження” невідомого світу.
  • Вміння нестандартно дивитися на ситуації: Оскільки психологічні настільні ігри часто побудовані навколо дилеми, яку потрібно вирішити, діти вчаться самостійно приймати рішення. Цей процес може викликати труднощі, які вимагають творчого підходу та заохочення до нестандартного мислення.

Українські настільні ігри мають неймовірну кількість переваг. Ви можете обрати тип гри залежно від особистих побажань та потреб ваших дітей. Таким чином, ви забезпечите своїй родині корисний та цікавий інструмент для навчання.

Як вибрати гру для своєї дитини?

Вибір ідеальної настільної гри для дітей містить в собі кілька важливих факторів. Перегляньмо їх детальніше:

Крок 1: Звертайте увагу на вік 

  • Для малюків віком від 2 до 5 років обирайте дитячі ігри із простими правилами, великими і яскравими елементами та короткою тривалістю. 
  • Для діток віком 6-9 років підійдуть складніші настільні ігри. Зверніть увагу на ігри, де потрібно робити вибір, приймати рішення чи пояснювати щось іншим гравцям. Щоб прищепити дитині любов до ігор з раннього віку, обирайте ігри відповідно до їх вподобань, а не до своїх. Купуйте зрозумілі розвиваючі ігри українською та не забувайте про улюблених персонажів дитини. Побачивши знайомі постаті у настільній грі, дитина буде більш зацікавлена.
  • Якщо вашим дітям від 10 років та більше, обирайте стратегічні ігри. Орієнтуйтесь на тривалість гри від 30 хвилин та довше. Цьому віку найкраще підходять тематичні та розвиваючі ігри для підлітків, де дітям потрібно змагатися за перемогу і включати розум.

Крок 2: Кількість гравців та тривалість гри

  • Визначте, скільки дітей зазвичай гратиме у гру. Є багато ігор, призначених для одного гравця. В той час як для інших вимагається від двох до десяти осіб.
  • Діти молодшого віку, або ж ті, хто ще не вміє самостійно та довго концентруватися, краще впораються зі швидкими іграми (15-30 хвилин). Для старших дітей та сімей краще підійдуть довготривалі українські ігри (від 30 хвилин і довше).

Крок 3: Читайте опис гри та відгуки

  • Не полінуйтеся зробити власне мінідослідження перед покупкою. Детально ознайомтеся із характеристиками та рекомендаціями ігор, які вам сподобались. 
  • Прочитайте відгуки на сайтах. Люди часто діляться своїм досвідом та розповідають, які розвиваючі ігри краще підходять до конкретних вимог. Таким чином ви краще зрозумієте переваги та мінути настільних ігор і вам буде легше зробити кінцевий вибір. 

Купуйте настільні ігри у Memo Games

Настільні ігри — це чудова можливість для дітей розвинути різноманітні навички та весело провести час. Вибираючи гру, враховуйте вік дитини, інтереси та рівень знань. Також важливо знайти ігри, якими ви зможете насолоджувати разом із дітьми, адже спільний час за грою може стати чудовим способом зміцнити стосунки у родині та створити незабутні спогади.

Перегляньте настільні розвиваючі ігри для дітей на нашому сайті, щоб обрати ту, яка підходить саме вам. Команда Memo Games створює нестандартні дитячі настільні ігри, які не залишать ваших дітей байдужими. Настільні ігри допоможуть вашим дітям:

  • Проводити час без гаджетів та з користю  
  • Розвивати важливі навички та здібності
  • Розширювати кругозір
  • Навчатися комунікації з іншими
  • Створювати незабутні миті у сімейному колі

Не зволікайте з вибором гри. Забезпечуйте дітей необхідними вмяннями та насолоджуйтесь часом із близькими!

Сподобалася стаття?
Поширити
0
Ваша корзина пуста!

Схоже, ви ще не додали жодного товару у свій кошик.

Переглянути товари